Obe en Marijke Veldman, keurslager

Onze wroetvarkens

Er zijn de laatste jaren veel concepten van varkensvlees op de markt gelanceerd, zeker nadat er 1 ster (dierenbescherming) varkensvlees in het schap van de supermarkt is gei╠łntroduceerd. De meeste concepten bieden wel verbetering voor het milieu en dier, maar blijven in de traditionele stalsystemen werken. Een varkenshouder die overstapt naar een wroetstal systeem kan dit alleen door een nieuwe stal te bouwen. De wroetstal heeft als eerste concept een Beter Leven Ster ontvangen van de Dierenbescherming.

De wroetstal

In een wroetstal hebben de varkens meer bewegingsruimte en zorgt de dikke laag met strooisel voor een comfortabel ligbed waar de varkens op kunnen rusten.

Het strooisel in onze stallen zorgt voor een plek waar de varkens lekker kunnen wroeten. Onze varkens leven in groepen van 20 tot 30 dieren, op dichte vloeren en met strooisel. In vergelijking met andere stalsystemen hebben onze varkens 25% meer ruimte om te leven! 

Naar hartenlust wroeten

De leefomstandigheden van de wroetstal helpen mee aan gezonde varkens, ze worden niet gecastreerd en medicijnen worden alleen toegediend bij zieke dieren, op voorschrift van de veearts. Omdat de varkens naar hartenlust kunnen wroeten is het niet meer nodig om de staart er af te halen, omdat ze voldoende afleiding hebben bijten ze elkaar niet.

 

Voer uit de regio

Dat wij goed voer gebruiken voor onze varkens, proeft u terug in het vlees. Er wordt zoveel mogelijk voer benut uit de regio. Iedere wroetstal heeft een eigen menginstallatie, waardoor wij niet meer afhankelijk zijn van de grote voerfabrikanten. Het voer samenstellen gebeurt nu op de wroetstal zelf. Door het gebruik van de granen geteeld in de eigen regio wordt de kringloop bevorderd. Het streven is om de mest op eigen bedrijf en in de buurt bij de akkerbouwers uit te rijden. Door het mengen van de mest met strooisel ontstaat er een vaste mest wat beter is voor het milieu en welke positieve invloed heeft op het bodemleven.

Obe en Marijke Veldman, keurslager

Midstraat 81
8501AG Joure
0513413263

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 19:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag 11:00 - 17:00